OVER 25 YEARS OF QUALITY TRAINING AND CONSULTANCY

Search
Our affordable training courses provide excellent value and quality. Join us to gain the knowledge and skills you need for success.

Do fire wardens need training?

9 March 2026
A fire warden with training checking the fire extinguishers

Yes. Employees appointed as fire wardens or fire marshals need appropriate training to carry out their responsibilities safely and effectively. UK fire safety legislation requires employers to provide adequate fire safety training, including training relevant to employees’ responsibilities.

However, the law does not prescribe a single Fire Marshal qualification that every workplace must use, or a fixed refresher interval applicable to every fire warden. Employers should ensure nominated staff know their workplace’s procedures and are competent for their assigned duties.

A structured Fire Marshal training course can help employers prepare their nominated staff for these responsibilities. View Ouch’s general Fire Marshal course, delivery options and booking information: View Fire Marshal course dates and book training.

Contents

What is fire warden training?

Fire warden training prepares employees nominated to help prevent fires and support safe evacuation at work. It typically covers fire hazards, prevention, alarms, evacuation procedures, the responsibilities of a fire warden or fire marshal, and when and how to report concerns. The terms “fire warden” and “fire marshal” are often used interchangeably; the employer should define the actual duties for its workplace.

Under Article 21 of the Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005, employers and other responsible persons must provide adequate fire safety training. Employees must receive training when first employed and when exposed to new or increased risks. The training must be repeated periodically where appropriate and adapted to new or changed risks.

For employees with specific fire safety responsibilities, the training should reflect their duties. The legislation does not automatically require every workplace to purchase an externally certificated Fire Marshal course. The priority is suitable training and competent people, informed by the fire risk assessment.

For even more information your legal requirements read our Ultimate Guide to Workplace Fire Safety.

Does every workplace need a trained fire warden?

There is no universal requirement for every workplace to appoint someone bearing the specific title “fire warden” or “fire marshal”. Appropriate arrangements and sufficient competent people depend on the risks and the tasks involved. Employers should consider:

  • Premises size, layout and escape routes
  • Numbers and needs of employees, visitors and contractors
  • Workplace fire risks and emergency procedures
  • Shift patterns, occupancy and people needing evacuation assistance

A small office may have different requirements from a care setting, factory or multi-storey building. The fire risk assessment should guide arrangements. If you want to learn more about how many fire marshals your workplace needs click the link to our blog.

How often should fire warden or fire marshal training be refreshed?

There is no fixed UK statutory rule that all fire wardens must renew training every one, two or three years. Fire safety training must instead be repeated periodically where appropriate and updated when risks or circumstances change.

An employer’s refresher schedule should take account of the workplace’s fire risk assessment, individuals’ responsibilities and evidence of continuing competence. A three-year certificate does not automatically mean training can safely be left untouched for three years.

When might refresher training be needed sooner?

  • Premises, layouts, equipment or processes change
  • Evacuation procedures, assembly points or emergency roles change
  • An employee takes on new duties or moves area
  • Drills or observations reveal knowledge or competence gaps
  • An incident or near miss prompts a review of arrangements

Is an annual fire drill the same as refresher training?

No. A fire drill practises an evacuation and helps test emergency arrangements. Fire Marshal refresher training develops or reinforces role-specific knowledge and skills. GOV.UK guidance advises at least one fire drill a year, with results recorded; a drill does not automatically replace training.

Fire training refresh guide

To support this blog, here is a comparison chart so you know when fire training needs to be refreshed:

A fire training refresh guide by role.

How long is fire warden training valid for?

A fire warden training certificate’s validity depends on the individual course and provider. Ouch Learning and Development’s Fire Marshal information sheet specifies a three-year validity period for its award. That is a provider-specific award period, not a universal legal expiry date.

  • Certificate validity: the period stated by the course provider
  • Training obligations: adequate training and periodic repetition where appropriate
  • Ongoing competence: whether the employee can still perform their workplace responsibilities

Keep training records and review individual training needs when risks, procedures and responsibilities change. Employers ready to arrange training can view Ouch’s Fire Marshal course.

What does fire warden training involve?

Training should equip nominated employees to recognise fire risks, understand prevention measures and follow relevant emergency procedures. Ouch’s Fire Marshal course covers:

  • Fire safety legislation and the role of the nominated marshal
  • Causes of fire, ignition sources and prevention measures
  • Hazard identification, risk control and arson awareness
  • Emergency procedures and fire safety management
  • Fire extinguisher use and maintenance, with practical extinguisher training
  • Inspection records, hot works permits and client-specific topics

The duties of a fire warden should be clearly defined by their employer. Training in fire extinguishers does not mean an employee must tackle a fire: personal safety and workplace emergency procedures remain paramount. Click the link to our blog on what Fire Marshal training involves.

Do day and night staff need different fire safety training?

Staff working different shifts may encounter different conditions, including reduced staffing, altered access arrangements or different occupancy. Employers should assess emergency cover whenever premises are occupied, including whether enough competent people are available and whether evacuation arrangements work for each shift.

Day and night staff do not automatically need different qualifications or a distinct statutory refresher interval. Their training and instructions should reflect their actual responsibilities and working conditions.

How can employers arrange training and certification?

For employers organising training, a useful approach is to:

  1. Review the workplace fire risk assessment and emergency arrangements.
  2. Identify nominated employees and their duties across work patterns.
  3. Assess existing knowledge and specific training needs.
  4. Choose suitable training for the role and workplace.
  5. Record attendance, certificates and any provider validity dates.
  6. Review competence and arrange further training when appropriate.

A training provider can explain course content and delivery options, but course attendance alone cannot guarantee compliance with the employer’s wider fire safety duties.

What our customers say

We want our Fire Marshal training to be practical, engaging and useful in real workplaces. But you don’t have to take our word for it.

Megan from Coles Miller Solicitors LLP

Hear what Megan from Coles Miller Solicitors LLP thought about her experience of Fire Marshal training with Ouch.

Peter from Pivotal House Group Limited

Peter from Pivotal House Group Limited shares his experience of completing Fire Marshal training with Ouch.

Book Fire Marshal training

The right fire safety training should reflect your workplace’s risks, emergency arrangements and nominated employees’ responsibilities.

Choose Fire Marshal training to help prepare employees for their assigned fire safety duties. Arrange refresher training when workplace changes, risk assessment findings or competence indicate it is appropriate. If you are unsure what is needed, speak to Ouch about suitable course options.

Ouch Learning & Development helps employers in Wimborne and across Dorset, including Bournemouth and Poole, arrange practical Fire Marshal training around busy teams. Employers can review scheduled open-course places or enquire about in-house training for groups, helping reduce disruption when several colleagues need training. Ouch’s Fire Marshal information sheet lists a one-day course, a three-year award validity period, live online or face-to-face delivery, and open or in-house options. Confirm current dates, venue details and delivery arrangements on the course page before booking.

View Fire Marshal training courses.

Contact Ouch for help arranging training

Telephone: 0800 389 1314

Frequently asked questions about fire warden training

Can someone be a fire warden without training?

An appointed employee needs appropriate knowledge, instruction and training for their assigned duties. Prior experience should be assessed rather than automatically treated as sufficient.

Is fire warden training the same as fire marshal training?

The terms are often used interchangeably. What matters is whether the training covers the responsibilities assigned to the employee.

Does a fire warden certificate expire after three years?

Not always. Validity varies by provider. Ouch’s Fire Marshal award is specified as valid for three years, which should not be confused with a statutory renewal interval.

Is annual Fire Marshal refresher training compulsory?

There is no universal statutory annual refresher rule. Training must be repeated periodically where appropriate, based on risk and circumstances.

Can Fire Marshal training be completed online?

Ouch’s course information lists live online and face-to-face formats. Employers should consider whether the chosen format is suitable for the duties and practical learning needs involved.

Does completing a Fire Marshal course make a business compliant?

No single course guarantees legal compliance. Employers must also consider risk assessment, emergency procedures, equipment and their other fire safety duties.

References

Updated by George Cassin, October 2026